قهوه سبز، استاندارد ISIRI 589 ایران

قهوه سبز، این مطلب برگرفته از مقاله موسسه استاندارد و تخقیقات صنعتی ایران ISIRI 589 تجدید نظر دوم است، شما میتوانید اصل این مطلب را از سازمان یاد شده دریافت کنید. (موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به موجب بند یک ماده سه قانون اصلاح قوانین و مقررات موسسه استاندارد و تخقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371 تنها مرجعه رسمی کشور است که وظیفه تعیین، تدوین و نشر استانداردهای ملی (رسمی) ایران را به عهده دارد.

استاندارد “دانه قهوه سبز (خام) – ویژگی ها و روش های آزمون” نخستین بار در سال 1349 تدوین شد. این استاندارد بر اساس پیشنهادهای رسیده و تایید کمیسیون های مربوطه در 1389/11/12 تصویب شد.

منابع و ماخذ مورد استفاده شده:

1- برسی نتایج آزمایشگاهی درباره ویژگی ها و روش های آزمون قهوه سبز، توسط آزمایشگاه آکرودیته کیمیا تست فام، سال 1389

2- Specialty Coffee Association of America. 21November 2009

3- www.coffeeterms.com

4- FAO 2010

مقدمه

قهوه درختی است که در نواحی گرمسیری می روید و بلندی آن بین 3 تا 10 متر است. درخت قهوه بین 3 تا 5 سال از زمان کاشت محصول می دهد. گل های سفید قهوه خوش بو و بسیار شبیه به یاسمن است اما آنچه که ما به نام قهوه می شناسیم دانه میوه این درخت است که بو داده (رست) و آسیاب می شود. بین 6 نت 9 ماه طول می کشد تا میوه به طور کامل می رسد. هر درخت قهوه حدود 2000 میوه می دهد که تقریبا 454 گرم قهوه رست شده از آن به دست می آید.

دانه قهوه سبز – اصطلاحات و تعاریف
1- دانه قهوه سبز

عبارت است از دانه میوه های گیاه دولپه جنس Coffee از خانواده روبیاسه Rubiaceae و زیر خانواده Ixoroideae که مهمترین گونه های آن عبارتند از:

– Arabica Coffee – Coffee Arabica Linnaeus

– Robusta Coffee – Coffee canephora pierre ex froehner

عیوب قهوه دانه

عبارت است از هر چیزی به غیر از دانه های متعارف بدون پوست قهوه سبز که وضعیت نامطلوبی در دانه قهوه ایجاد می نماید. این عیوب عبارتند از:

الف- دانه سیاه و نیمه سیاه – Black bean and Semi black bean

دانه هایی هستند که در اثر حمله میکروبی و قارچی بیش از نیمی از سطح خارجی و داخل آن سیاه رنگ و کدر می شود. سطح بیرونی دانه سیاه قهوه زبر و چین خورده است و پوست غشا نقره ای آن به راحتی جدا می شود.

ب- دانه مومی یا دانه بد بو یا دانه ترش قهوه

دانه های دارای پوست نقره ای براق یا متمایل به سبز که دیواره های سلولی و ساختمان درونی آن کاملا رشد نیافته و دارای سطح چروکیده می باشد. سطح این دانه ها دارای ظاهر پوسیده فیبری می باشد و بعضی مواقع ممکن است بوی بد تخمیر بدهد.

ج- دانه های شکسته قهوه

عبارت است از دانه هایی که طی مراحل تمیز کردن و آماده سازی، نیمی یا بیش از نیمی از آن شکسته باشد

د- دانه قهوه با شکل غیر منظم و غیر طبیعی

دانه هایی که کاملا تغییر شکل یافته باشد

ه- پوسته نازک بیرونی

قطعات پوشش نازک خشک شده بیرونی دانه میوه قهوه میباشد.

و – دانه حشره زده

قهوه دانه های معیوبی که اثار ناشی از هجوم و آسیب حشرات (ایجاد سوراخ بر روی غشا خارجی جهت دستیابی حشره به مغز دانه) روی سطح بیرونی داخلی آن، با چشم غیر مسلح قابل رویت می باشد.

ز- گیلاس خشک

عبارت است از میوه خشک درخت قهوه که شامل پوشش خارجی و یک دانه یا بیشتر باشد.

ح- دانه شناور

دانه قهوه سفید و رنگ پریده که دارای ظاهری تخت می باشد و هنگامی که در آب قرار می گیرد بر روی سطح آب شناور می گردد.

ط- سنگ یا چوب بزرگ / متوسط / کوچک

سنگ یا چوب بزرگ که از الک 19 عبور نمی کند/ متوسط یا کوچک از الک 12 عبور نمی کند.

ی- قسمتی از پوست سخت

قطعات پوشش خشک خارجی یا پوست سخت خشک شده دانه میوه قهوه میباشد.

ک- مواد خارجی

ماننده فلز، ذرات پلاستیک، ته سیگار، نخ و . . .

ل- مانده آفت کش ها و قارچ کش ها

میزانی از آفت کش که پس از عملیات مبازه با آفت یا بیماری در مزرعه یا انبار در قهوه دانه باقی مانده باشد.

ویژگی های ظاهری و حسی

1- بو

قهوه دانه باید بوی خاص خود را داشته باشد و فاقد هر گونه بوی نامطلوبمانند کهنگی، تندی یا تخمیر باشد.

2- رنگ

ارزیابی رنگ طبق بند 9-2 استاندارد باشد.

3- ظاهر و بافت

پیوست ب همین استاندارد

سخنی با مصرف کنندگان و عرضه کنندگان قهوه:

مطمئنا قهوه های خارجی بخش بزرگی از بازار ایران را در اختیار دارند و مصرف کننده هم همیشه به دنبال کیفیت و قیمت پایین است. ایم مطلب در مورد فروشگاه هایی هم که کالای خارجی عرضه می کنند صدق می کند.

قهوه . . . . ایتالیایی و . . . . ساخت کوچه . . . . تهران،

متاسفانه در چند سال اخیر قهوه های غیر استاندارد زیادی وارد بازار کشور شده است. این قهوه ها عموما در کشور خودشان فاقد تاریخ مصرف یا هر مشکل دیگری بوده اند و با قیمت های پایین به ارسالگران کالای ایران فروخته شده است. روی این بسته ها معمولا تاریخ مخدوش و یا تاریخ خورد هستند که حتی شناسایی آن برای اهل فن هم سخت است.

اگر واردکننده به مصرف کننده خود اهمیت دهد حتما مجوز بهداشت و در نتیجه مجوز ورود کالای یاد شده را دریافت و سپس اقدام به عرضه آن در بازار خواهد کرد. بسیاری از این مارک های خارجی هم در همین کوچه پس کوچه های تهران پر شده است. پس به موارد ذیل توجه کنید:

1- از خرید قهوه خارجی فاقد مجوز بهداشت خودداری کنید.

2- از خرید قهوه های ایرانی فاقد مجوز بهداشت خودداری کنید.

3- از سالم بودن بسته بندی هنگام خرید مطمئن شوید.

4- از خرید کالای مخدوش بپرهیزید.

5- سعی کنید همیشه از فروشگاه های با صلاحیت قهوه بخرید.

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شد

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

IP Blocking Protection is enabled by IP Address Blocker from LionScripts.com.